لیست وسایل ضروری کوهنوردی و طبیعتگردی
لیست وسایل ضروری کوهنوردی و طبیعتگردی
تا حالا برایتان پیش آمده است که در حین کوهنوردی، به یاد بیاورید که وسیلهای مهم را در خانه جا گذاشتهاید؟ در این مواقع داشتن یک چک لیست وسایل کوهنوردی، میتوانست شما را آسوده خاطر کند. به این ترتیب، دیگر استرس جا گذاشتن لوازم را نداشتید و بهواسطه کامل بودن تجهیزاتتان، تجربه خوبی از مسیر کوهنوردی را به یاد میسپردید.
داشتن یک چک لیست وسایل کوهنوردی، به شما خیالی راحت و فرصت بیشتر برای رسیدگی به سایر امور را میدهد. همچنین دیگر نیازی نیست، ساعتها را وقت صرف جمعآوری لوازم کوهنوردی کنید.
اولین نکتهای که برای رفتن به کوهنوردی و کوهپیمایی باید رعایت کنیم، تهیه تجهیزات مناسب با برنامه موردنظر میباشد. سپس میتوانیم برای نوشتن یک لیست وسایل کوهنوردی اقدام کنیم.
میدانید که صعود به قلهها، شرایط مختلفی دارند. پس برای اینکه بتوانید شروع به نوشتن لیست لوازم کوهنوردی کنید، ابتدا باید مشخص کنید مدت زمان برنامه، شرایط جوی، فصل صعود، سختی و نوع مسیر صعود شما به چه صورت میباشد.با دماوند کالا همراه باشید تا آسوده خاطر سفر کنید.
چک لیست لوازم کوهنوردی شامل چه چیزی است؟
در ادامه به ضروریترین لوازم مورد نیازی که در انواع برنامهها به آن نیاز خواهید داشت، میپردازیم:
- لوازم پیمایش
- پوشاک کوهنوردی
- لوازم کمپینگ و شبمانی
- لوازم شخصی و بهداشتی
- تجهیزات نجات
- تجهیزات الکترونیکی
قبل از استفاده از این چک لیست به نکات زیر توجه کنید:
حتماً پیشبینی هواشناسی مبنی بر آبوهوای مقصد خود را بررسی کنید و سپس نسبت به انتخاب لوازم و تجهیزات مناسب برنامه اقدام کنید.
- به طول زمان سفر خود دقت کافی را داشته و متناسب با آن، بار خود را در کوله بچینید. دقت داشته باشید، سبک سفر کردن بهترین راه است.
- با همراهان و دوستان خود، لوازم موردنیاز سفر را تقسیم کنید تا بار اضافهای را حمل نکنید و توزیع مناسب بار در بین افراد صورت گیرد.
- به مواد غذایی که همراه خود میبرید، توجه کافی داشته باشید.
- برای نهایی کردن لیست لوازم خود، چندین بار آن را بررسی کنید تا بهترین تصمیم را بگیرید.
- کوله خود را با حداکثر ظرفیت ممکن پر نکنید. همیشه مقداری فضای خالی در کوله نگه دارید.
- در حفظ طبیعت کوشا باشید. در نهایت ابزارها و تجهیزاتی را که انتخاب میکنید، باید کمترین آسیب را به طبیعت بزند.
۱– لوازم پیمایش؛ اولین گزینه چک لیست وسایل کوهنوردی
کفشهای کوهنوردی
انتخاب کفش کوهنوردی مناسب در برنامههای کوهنوردی و کوهپیمایی از اهمیت بالایی برخوردار است؛ چرا که کفش کوهنوردی از وسایل ضروری است که از پا و ستون فقرات شما در طول مسیر محافظت میکند. اگر کفشی نامناسب به پا کنید، قطعا تجربه خوش شما به اوقات تلخی تبدیل میشود. بنابراین در انتخاب کفش کوهنوردی باید جوانب مختلف را بگیرید.
کوله پشتی کوهنوردی
وسایل زیادی وجود دارند که در طی برنامه باید به همراه داشته باشین! از مواد خوراکی که برای چند روز تهیه کردهاید تا تجهیزات کمپینگ و پوشاک موردنیاز فصل، همگی باید طوری حمل شوند که آسیبی به آنها وارد نشود و بتوان در طول مسیر به راحتی استفاده کرد. برای این منظور، انتخاب یک کوله مناسب کوهنوردی، تاثیر زیادی بر سلامت تجهیزات و راحتی شما خواهد داشت.
کولهپشتیهای مختلفی در بازار وجود دارد که هر کدام بنا به مدت زمان حضور شما در برنامه، مسیر و نوع فعالیت، متفاوت هستند. به طور معمول، باید کولهای انتخاب کنید که در مرحله اول راحتی شما را برای حمل تضمین کند. معمولا برای کوهنوردی یکروزه کوله ۳۰ لیتری انتخاب مناسبی میباشد و برای صعودهای دو روزه و بیشتر، ۵۰ تا ۷۰ لیتر مناسبتر است.
باتوم کوهنوردی
اهمیت حضور باتوم کوهنوردی در برنامه بر کسی پوشیده نیست. این وسیله یار همیشگی کوهنورد میباشد که در مسیرهای شیبدار به کمکاش میآید.باتومهای کوهنوردی به دو دسته تقسیم می شود:
- باتومهای جفتی
- باتومهای تکی یا سفری
شما میتوانید با کمی بررسی باتوم مورد نظر را با توجه به نیازها و ویژگیهای باتومها تهیه کنید.
گتر کوهنوردی
پوشیدن یک گتر خوب در حین کوهنوردی، میتواند شما را از ورود گلولای، آب و کثیفی به داخل کفش و شلوار محافظت کند. با استفاده از گتر میتوانید از فرسایش لباسهایتان تا حد ممکن جلوگیری کنید.
۲_پوشاک کوهنوردی:
یکی دیگر از لوازم ضروری در چک لیست وسایل کوهنوردی، پوشاک کوهنوردی است. لباس کوهنوردی با توجه به شرایط آبوهوایی و نوع فعالیت به چندیدن دسته تقسیم میشوند.
پوشاکی که در فصل تابستان استفاده میشوند با پوشاک زمستانه با توجه به اینکه میخواهید به کدام قله صعود کنید، تفاوت دارد. به طور کلی،پوشاک تابستانه باید سبک و خنک بوده و برای جلوگیری از آفتابزدگی، دارای یقه و آستین باشند. همچنین الیاف به کار رفته در آنها بسیار اهمیت دارد. به این دلیل که رطوبت و تعریق را گرفته و به سطح لباس منتقل کنند.
در انتخاب پوشاک زمستانه، مهمترین کاری که باید انجام دهید، پیادهسازی سیستم لایهبندی میباشد.
لباسهایی که بیشتر در کوهنوردی مورد استفاده قرار میگیرد :
- کفشهای کوهنوردی یا بوتهای کوهپیمایی
- شلوار مناسب
- کلاه
- دستکش
- ژاکت
- کاپشن و کتهای بارانی
- بیس لایر یا لباس زیری
- جورابهای ضخیمگ
- کلاههای آفتاب گیر و کلاههای گرم و رو گوشی
- زیر پیراهنیهای گرم
- عینک
۳– لوازم کمپینگ و شب مانی
تجهیزات شب مانی و کمپینگ برای دو گروه وجود دارد .
گروه اول: کسانی هستند که به صورت تفریحی و به طور نا منظم به گردش و سفر رفته و نیازی نیست تا لوازم با کیفیت تهیه کنند و هزینه زیادی را متقبل شوند.
گروه دوم :کسانی هستند که به صورت حرفهای و منظم به کوهنوردی میپردازند و نیاز هست تا لوازمی با کیفیت بهتر و کارایی بیشتر انتخاب کنند تا بتوانند مدت زمان زیادی از آن استفاده کنند.
چک لیست تجهیزات شب مانی و کمپینگ
- چادر کوهنوردی
- کولهپشتی
- کاور باران
- زیرانداز
- تشکهای عایق
- کیسه خواب
- باتوم کوهنوردی : یکی از مهمترین ابزارها و تجهیزات کوهنوردی ، عصای کوهنوردی (باتوم)میباشد که در مسیرهای طولانی متوجه اهمیت آن خواهید شد.
چادر کوهنوردی
به طور کلی چادر مورد انتخاب شما باید مطابق با نیازهای برنامه شما تنظیم شود. اگر به برنامه پیمایشی و کوهنوردی میروید، سبک و کم حجم بودن چادر اهمیت بسیار زیادی خواهد داشت.
اگر قصد سفر کمپینگ با خودرو داشته باشید، انتخاب یک چادر بزرگتر میتواند گزینه بهتری باشد؛ چادر بزرگ به شما راحتی بیشتری در کمپ میدهد و با توجه به کوتاهی مسافت پیادهروی شما، وزن چادر بار اضافه بر دوش شما نخواهد بود.
شما میتوانید با مراجعه به سایت ما باکیفیت ترین چادر ها را مشاهده کنید.
زیرانداز کوهنوردی
زیرانداز کوهنوردی یکی از لوازم موجود در چک لیست وسایل کوهنوردی میباشد که باید به همراه داشته باشید. همیشه به این موضوع دقت کنید یک کیسه خواب، هرچقدر هم خوب و گرم باشد، نیاز به یک زیرانداز دارید تا آسایش، راحتی خود را تضمین کنید.
غذا و لوازم پختوپز
همراه داشتن مواد غذایی موردنیاز، تجربه خوبی از سفر را برای شما به همراه خواهد داشت. اما به یاد داشته باشید که اگر مواد غذایی را درست انتخاب نکنید، شاید منجر به خرابی و یا صرف زمان بیش از حد ممکن شود. پس سعی داشته باشید با انتخاب مواد خام که خشک بوده و وزن کمتری دارند، وزن کوله خود را به حداقل برسانید.
تجهیزات کوهنوردی مورد نیاز برای پخت و پز
- اجاق
- ظروف آشپزی و خورد و خوراک
- کمل بگ (مخزن های آب)
- قاشق
- چنگال
- کارد
- در باز کن
- فندک
- کبریت
- کیسههای زباله
- زیپلاکها
- مواد غذایی
خوراکی های مفید : در طول مسیر سعی کنید از خوراکی ها و موادی استفاده کنید که انرژی مورد نیاز بدنتان تا حدودی تأمین شود و از خوراکی های غیر مفید مانند چیپس و پفک ،نوشابه و … استفاده نکنید.
هر کوهنوردی برای اینکه بتواند انرژی از دست رفته خود را بازیابد، نیاز دارد تا در طول مسیر کوهنوردی غذا و آب صرف کند. پس باید با ظروف پختوپز داشته باشد تا بتواند غذای خود را آماده کند.برای انتخاب لوازم پخت و پز در سفر کوهنوردی باید به مواردی از قبیل وزن لوازم حجم آنها و فضایی که در کوله اشغال میکند توجه کرد .
یکی از لذتهای سفر کوهنوردی آشپزی و پخت و پز است که باعث میشود سفر کوهنوردی خاطره انگیزتر شود و لحظات خوشی برایمان ثبت کند.
کیسه خواب
کیسه خواب، راحتی شما در کمپ فراهم میکند.کیسه خواب در سه جنس پر، پر و الیاف، الیاف تولید میشود که هرکدام کاربرد خاص خود را دارند. کیسه خواب پر نسبت به الیاف، سبکتر و کم حجمتر است، ولی جذب رطوبت بالایی دارد که مناسب محیطهای مرطوب نمیباشد. بر روی کیسه خواب، دمای مناسب برای استفاده از آن درج شده است.
سرشعله کوهنوردی
در شبهای سرد کوهستان، صرف یک غذای گرم به شما کمک میکند تا انرژی خود را بازیابید. داشتن یک سرشعله کوهنوردی و کپسول گاز به شما کمک میکند.
چراغ پیشانی
اگر قصد کمپینگ و شب مانی را دارید، از قرار دادن چراغ پیشانی و لوازم روشسنایی در چک لیست وسایل کوهنوردی غافل نشوید. داشتن چنین وسایلی باعث میشود علاوه بر راحتی شما، از آسیب حیوانات درنده در شب مصون بمانید• هدلامپ یا چراغ پیشانی: در حقیقت یک لامپ سبک است که با چند بند محکم، همانند کلاه روی سر قرار میگیرد. هدلامپ میتواند بدون داشتن وزن زیاد هرجایی را که سر در راستای آن میچرخد، روشن کرده و در دید قرار دهد.
حتماً با خود یک عدد پاور بانک جهت شارژ مجدد نیز به همراه داشته باشید.
۴– لوازم بهداشتی و شخصی
لوازم بهداشتی، وسایلی هستند که در هر برنامهای به خصوص طبیعتگردی باید با خود به همراه داشته باشید. چرا که بهداشت شخصی در سلامتی شما در حین برنامه اهمیت بسیار بالایی دارد.
قبل از رفتن به هر سفری باید لوازم شخصی و بهداشتی که هر فرد نیاز دارد از قبل چک کند وبه همراه داشتهباشد و ممکن است این وسایل برای همه افراد یکسان نباشد و در برخی از موارد تفاوتهایی وجود داشته باشد .
لیست کلی از تجهیزات شخصی در سفر کوهنوردی:
- بیلچه
- دستمال کاغذی
- صابون
- شامپو
- مسواک
- خمیر دندان
- الکل ضدعفونی کننده
- آینه
- قرص تصفیه آب
- حوله
- دستمال مرطوب
۵- تجهیزات نجات
از ملزومات ضروری سفر که همیشه باید در لیست وسایل کوهنوردی خود، آنها را در نظر داشته باشید، کیف بقا و کیف امداد و نجات میباشد. در صورتی که دچار سانحه شده باشید، نیاز به حداقل لوازم کمکهای اولیه برای پانسمان خود دارید؛ در این مواقع کیف امداد و نجات به کمک شما میآید. همچنین اگه در طبیعت گم شدهاید و یا دچار اتفاقی شده باشید، میتوانید از کیت نجات استفاده کنید.
تجهیزات کیت نجات شامل آب، غذا، دارو، ابزار علامت دهی و سایر وسایل ضروری میباشد.کوهستان به دلیل شرایط خاصی که در آن حاکم است خطرناک بوده و هیچگاه احتمال وقوع حادثه صفر نخواهد بود و کوهنوردان میتوانند با در دست داشتن ابزار و لوازم امداد و نجات تا حدودی خطرات را کاهش داده و بتوانند به موقع به خود و همسفرانشان کمک های لازم را برسانند.
- اسپریهای حشره کش
- کرمهای ضد افتاب با اس پی اف بالای ۳۰
- کیف کمکهای اولیه
- داروهای شخصی
- طنابهای چندکاره
- طنابهای باریک
- کارت شناسایی به همراه یک شماره تماس نزدیکان (برای زمانی است که اگر برای شما اتفاقی در کوهستان بیفتد و کسی شما را بی هوش پیدا کند بتواند از آن استفاده کند.)
- درج گروه خونی برروی کاغذ
۶- تجهیزات الکترونیک و جهتیاب
امروزه ورزش کوهنوردی بدون داشتن وسایل و امکانات مناسب امکانپذیر نیست و ممکن است برای کوهنورد خطر آفرین باشد.
- دوربین دیجیتال
- دوربینهای دوچشمی
- تلفن همراه
- تلفن رادیویی دو طرفه ( واکی تاکیها )
- جی پی اس
- ساعتهای ارتفاع سنج
- قطب نما
- نقشههای توپوگرافی
- باطری اضافه
- حافظه
- چراغ قوه